Error message

  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in theme_table() (line 1998 of /var/www/vhosts/friendsoffuzzies.com/includes/theme.inc).
  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in theme_table() (line 2061 of /var/www/vhosts/friendsoffuzzies.com/includes/theme.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/friendsoffuzzies.com/includes/menu.inc).

Jaki jest najbardziej zdrowy olej na świecie i z jakiego drzewa jest on wytwarzany?

  • Posted on: 16 March 2019
  • By: addmean
Prawdopodobnie najczęściej stosowanym przez ludzi olejem jest ten wytwarzany z palmy. Pochodzi on z miąższu albo z pestek owoców olejowca gwinejskiego. Jest stosunkowo niedrogi oraz łatwy w wytwarzaniu, jednak lekarze alarmują, że jest on bardzo niezdrowy.


Bardzo łatwo jest pomylić tłuszcz kokosowy i palmowy np.




Pracownik
Author: U.S. Naval Forces Central Command/U.S. Fifth Fleet
Source: http://www.flickr.com


cegła klinkierowa
Author: Krzysztof Lis
Source: http://www.flickr.com


standard
Author: Jeremy Levine
Source: http://www.flickr.com


z tego powodu, że oba wytwarza się z palmy. Jednak jeśli ten kokosowy to być może najzdrowszy olej na świecie, to ten palmowy posiada pewne szkodliwe substancje. Ten palmowy jest obecny praktycznie w każdym miejscu: jest elementem ciast, gotowych zup czy mrożonek. Jest także zazwyczaj używany w różnorodnego typu kosmetykach. Zawiera on znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, jakie mogą sprzyjać cukrzycy. Powoduje on zwiększenie tzw. niekorzystnego cholesterolu LDL. Nadwyżka taka może grozić powstaniem miażdżycy, a również zawałów serca czy udarów mózgu.


Na przeciwnej szali leży olej kokosowy. Powstające z takiego oleju tłuszcze nasycone są bardzo zdrowe, gdyż dobroczynnie wpływają na serce, mają pozytywny wpływ na redukcję niepotrzebnych kilogramów, umacniają układ immunologiczny oraz właściwą przemianę materii. Poza tym poprawiają działanie tarczycy oraz gwarantują młodzieńczy wygląd cery. Sekretem takiego oleju jest kwas laurynowy, czyli składnik, którego nie zawierają odmiennego typu oleje. Twierdzi się, że taki kwas potrafi uczynić cuda, gdyż ma on korzystne właściwości zdrowotne.




W ludzkim systemie zmienia się on w monolauryn, czyli monogliceryd o niezwykle silnych właściwościach bakterio- czy wirusobójczych. Można go stosować do walki z opryszczką czy też pierwotniakami.